Η εύρεση εργασίας μετά τα 40 μπορεί να είναι μια πρόκληση για πολλούς εξ όσων βρίσκονται στην αγορά εργασίας σήμερα. Η έρευνες δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεργίας περισσότερο απ' ότι οι νεότεροι.

Ενώ πάνω από το 80% των εργοδοτών δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι στην αγορά εργασίας, οι μεγαλύτερης ηλικίας εργαζόμενοι απορρίπτονται συχνά για θέσεις για τις οποίες συνιστώνται.

 

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βρεις δουλειά στα 45 σου

1. Να αποκτάς συνεχώς νέες δεξιότητες

Ένα σύνηθες λάθος που κάνουν οι 45χρονοι υποψήφιοι είναι να διαβάζουν την περιγραφή της εργασίας και να υποθέτουν ότι δεν ταιριάζουν στη θέση. Συχνά, το κύριο εμπόδιο είναι η χρήση ενός λογισμικού που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Κατά μέσο όρο, πάνω από το 50% των υποψηφίων δεν επενδύουν στη συνεχή επαγγελματική εξέλιξη. Εάν θέλεις να έχεις περισσότερες ευκαιρίες για απασχόληση, είναι σημαντικό να παραμένεις σε επαφή με την αγορά.

Μπορείτε να ξεκινήσεις αναζητώντας πληροφορίες και σεμινάρια σχετικά με τον τρόπο χρήσης νέων τεχνολογιών ή προγραμμάτων. Θα ήταν επίσης καλό να επενδύσεις σε μαθήματα επαγγελματικής κατάρτισης. Εάν μπορείς να αποδείξεις στον εργοδότη ότι έχεις τα απαραίτητα προσόντα και είσαι πρόθυμος να συνεχίσεις να μαθαίνεις νέες δεξιότητες, θα είσαι σε θέση να αποδείξεις και ότι δεν είσαι «πολύ μεγάλος» για αυτήν τη δουλειά.

 

2. Επικαιροποίησε το βιογραφικό σου

Εάν έχει περάσει αρκετός καιρός από την τελευταία φορά που έψαξες για δουλειά, σου συνιστούμε να αρχίσεις να ξανασκέφτεσαι τον τρόπο παρουσίασης της εμπειρίας σου για να βεβαιωθείς ότι η εφαρμογή σου είναι ανταγωνιστική. Μπορείς να αποδείξεις στους εργοδότες ότι σε ενδιαφέρει η συνεχής εξέλιξη και ότι είσαι ανοιχτός  στο κάθε τι καινούριο.

Σκέψου για το βιογραφικό σου με στρατηγικό τρόπο και προσπάθησε να σκεφτείς ποιες δεξιότητες αναζητά ο εργοδότης. Προσπάθησε να δεις πώς μπορείς να αξιοποιήσεις τις δεξιότητες και την εμπειρία σου για να αποδείξεις ότι είσαι το καταλληλότερο άτομο για αυτήν τη θέση.

Εάν δεν είσαι βέβαιος ότι το βιογραφικό σου φαίνεται να συμβαδίζει με τα τρέχοντα πρότυπα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα πρότυπα βιογραφικών του Poudouleveis.gr  που είναι σύμφωνα με τα πρότυπα πρόσληψης του 2020.

 

3. Φτιάξε το δικό σου προφίλ εργαζομένου στο Poudouleveis.gr

Μέσω της πλατφόρμας, μπορείς εύκολα να αλληλεπιδράσεις απευθείας με εργοδότες και εταιρείες που έχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας κατάλληλες για εσένα. Ένας εξατομικευμένος λογαριασμός υπαλλήλου στον ιστότοπο Poudouleveis σου δίνει την ευκαιρία να βρεις προσφορές εργασίας και διαθέσιμες θέσεις που σε ενδιαφέρουν.

Θα λαμβάνεις συγκεκριμένες ειδοποιήσεις και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με το αντικείμενό σου, θα μπορείς να αλληλεπιδράς με τις σελίδες των εταιρειών που προσλαμβάνουν στη Ελλάδα και που δημοσιεύουν αγγελίες συνεχώς. Επιπλέον, θα μπορείς να μάθεις για την οργανωσιακή νοοτροπία και το εργασιακό τους περιβάλλον, ακόμη και από τις κριτικές άλλων υπαλλήλων. 

 

   4. Δημιούργησε προφίλ εργαζομένου στο LinkedIn

Το LinkedIn είναι ουσιαστικά ένα κοινωνικό δίκτυο κατάλληλο για το εργασιακό περιβάλλον, καθώς τα εταιρικά προφίλ συνήθως περιλαμβάνουν αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με το εργασιακό περιβάλλον στην εταιρεία, για τις κενές θέσεις εργασίας ή για τον κλάδο στον οποίο δραστηριοποιείται. Ένα ισχυρό προφίλ μπορεί να σε βοηθήσει να ανακαλύψεις κενές θέσεις κατάλληλες για τις δεξιότητές σου, αλλά και να δημιουργήσεις ένα δίκτυο ενδιαφερουσών επαφών.

Το LinkedIn είναι μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες προσλήψεων που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως από εταιρείες σε όλο τον κόσμο, οπότε ένα προφίλ υπαλλήλου σε αυτό το δίκτυο κοινωνικών μέσων είναι ένα πλεονέκτημα. Για να βεβαιωθείς ότι το προφίλ σου θα είναι επιτυχημένο, πρέπει να το αντιμετωπίζεις σαν εικονικό βιογραφικό. Προσπάθησε να είσαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος στις λεπτομέρειες κάθε εργασίας, να το ενημερώνεις συνεχώς και να συμπληρώνεις την ενότητα "Περίληψη" με την εμπειρία που σχετίζεται με το αντικείμενό σου. 

 

5. Απόφυγε την αποχή από την εργασία για πάνω από 2-3 χρόνια

Τα διαλείμματα στο βιογραφικό είναι κατανοητά, αλλά μπορεί να κρουσουν τον κώδωνα σε πιθανούς εργοδότες, εάν υπερβαίνουν τα 2-3 χρόνια. Ανεξάρτητα από το εάν πήρες ή όχι έτος εκπαιδευτικής άδειας, ταξίδεψες ή αφιερώθηκες σε έναν εθελοντικό σκοπό, οι εργοδότες αναπόφευκτα θα αναρωτηθούν σχετικά με την επανένταξή σου στην αγορά εργασίας.

Όταν έρθει η ώρα της συνέντευξης, βεβαιώσου  ότι έχεις έτοιμη την απάντηση, ώστε να μην βρεθείς προ εκπλήξεως. Προσπάθησε να προσεγγίσετε την ερώτηση εν συντομία και αντικειμενικά, ειλικρινά. Απόδειξε στον εργοδότη ότι αυτή η αποχή ήταν προς όφελός σου: απέκτησες εμπειρία, εμβάθυνες στο θεωρητικό σκέλος ή εστίασες στο σπίτι και την οικογένεια. Στη συνέχεια, προσπάθησε  να οδηγήσεις τη συνομιλία σε μελλοντικές ευκαιρίες και στο τι μπορείς να προσκομίσεις εσύ στην εταιρεία.

Εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεσαι ένα διάλειμμα, επειδή είστε κουρασμένος ή έχεις οικογενειακές υποχρεώσεις, προσπάθησε να αναζητήσεις ευκαιρίες μερικής απασχόλησης, βραχυπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας, μεμονωμένα έργα ή ελεύθερο επάγγελμα.

 

4 μύθοι που σε εμποδίζουν να βρεις μια θέση εργασίας μετά τα 45

Είναι δύσκολο να διατηρήσεις το κίνητρό σου όταν ψάχνεις για δουλειά μετά τα 45. Ένα από τα πρώτα βήματα που μπορείς να κάνεις είναι να εγκαταλείψεις προκαταλήψεις που δεν σου επιτρέπουν να προσληφθείς. 

 

Μύθος 1: «Είμαι πολύ γέρος για να με ξαναπροσλάβουν κάπου»

Επιπλέον, εάν έχεις φτάσει σε υψηλό επίπεδο εμπειρογνωμοσύνης, μπορείς να το επισημάνεις στο βιογραφικό σου, στη συνοδευτική επιστολή ή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης.

Επιπλέον, μπορείς να κάνεις ο ίδιος μερικές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις στον εργοδότη στο τέλος της συνέντευξης, προκειμένου να αναδείξεις την προστιθέμενη αξία που μπορείς να προσφέρεις στην εταιρεία.

 

Μύθος 2: «Θα θεωρηθώ λιγότερο παραγωγικός απ’ ότι οι νεότεροι συνάδελφοί μου»

Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση μεταξύ ηλικίας και επιπέδου παραγωγικότητας. Επομένως, δεν χρειάζεται να φοβάσαι να είσαι καινοτόμος και να αποδείξεις ότι έχεις την ικανότητα να φέρεις τα πράγματα εις πέρας. Αντίθετα, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία, μπορείς να συμβάλλεις στην αύξηση της παραγωγικότητας της εταιρείας.

 

Μύθος 3: «Δεν θα μου άρεσε να είμαι υπόλογος σε νεότερους εργαζόμενους»

Δεδομένου ότι οι βιομηχανίες εξελίσσονται με την ταχύτητα του φωτός σήμερα, είναι πιθανό ο διευθυντής σου να είναι νεότερος. Αλλά αν σου δείξει ότι σε εμπιστεύεται και εκτιμά τη συνεισφορά σου, δεν θα πρέπει να ανησυχείς για τη διαφορά ηλικίας.

 

Μύθος 4: «Οι εργοδότες θα κολλήσουν στις οικονομικές μου απαιτήσεις»

Όταν οι μισθολογικές απαιτήσεις υπερβαίνουν το πιθανό περιθώριο αμοιβών της αντίστοιχης εταιρείας, προσπάθησε να βεβαιωθείς ότι ο εργοδότης είναι πεπεισμένος ότι θα έχει την αναμενόμενη ανταπόδοση.

 

Ωστόσο, στην πραγματικότητα της τοπικής αγοράς εργασίας, ο αριθμός των υποψηφίων άνω των 45 ετών που δυσκολεύονται να βρουν νέα εργασία παραμένει υψηλός: το 59% των εργαζομένων άνω των 45 ετών δηλώνουν ότι είναι δύσκολο για αυτούς να προσληφθούν, σε σύγκριση με το 43% που είναι το ποσοστό για τους νέους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στρατηγικές για την προσέλκυση μεγαλύτερων ηλικιακά υπαλλήλων, την προετοιμασία τους να αντιμετωπίσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και τη παραμονή τους στην εργασία μέχρι την ηλικία συνταξιοδότησης πρέπει να είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων των υπευθύνων ανθρώπινου δυναμικού.

Όσο για τους υποψηφίους άνω των 45 ετών, μεταξύ των προτεραιοτήτων τους πρέπει να ενταχθούν ορισμένες βασικές δράσεις, όπως: συνεχής εξέλιξη, ευελιξία και προσαρμοστικότητα στο καινούριο.